Hoe kan je op zelfonderzoek gaan om te ontdekken hoe jij je narratieve kracht inzet?  Hoe onderzoek je welke praktische wijsheid je hebt ontwikkeld en hoe je geneigd bent deze wijsheid in de  verhalen die je maakt en vertelt, in te zetten?

In de verhalen die wij tegen onszelf vertellen en de verhalen die wij delen met anderen wordt zichtbaar hoe wij onze praktische wijsheid ontwikkelen. De verhalen zijn een hulpmiddel om onze dagelijkse ervaringen te verbinden met onze kennis, de waarden en normen die wij er op nahouden en onze drives, onze motieven waarom we elke dag weer enthousiast ons werk zo goed mogelijk proberen te doen.

Door middel van onze interne en externe verhalen pendelen we tussen de verschillende dimensies van kennis, kunde, kernkwaliteiten, de waarden en normen waar we voor staan, onze emoties, wat we met ons leven en werk willen en onze persoonlijkheid als kans op duurzaam succesvol (werk-) gedrag. We noemen dit het moreel auteurschap.

Door het pendelen tussen de interne verhalen en de externe verhalen worden de keuzes die we dagelijks maken steeds bewuster en rijker. Het moreel auteurschap zien we als morele leer-kracht om onszelf moreel beter te leren begrijpen.

Door als people professionals ‘mee te doen’ met het vertellen van verhalen over ons werk, ontwikkelen we samen onze morele leer-kracht en tonen we onze gezamenlijke praktische wijsheid.

Het is het proces van het continu doordenken van drie vragen:
– Hoe ‘weet’ ik( hoe ‘ken’ ik) ?
– Wie ben ik? en
– Wat voor relaties wil ik aangaan ?

Voor het ontdekken van de antwoorden op de drie vragen hebben we twee instrumenten ontwikkeld:

Het Reflectiewiel Moreel Auteurschap : Dit instrument helpt je om jezelf verschillende vragen te stellen die je doen laten nadenken over de 6 dimensies van Moreel Auteurschap. Vanuit een concreet voorval kan je met behulp van het reflectiewiel je praktische wijsheid ontrafelen.

De vragenlijst Moreel Auteurschap: Het invullen van deze online vragenlijst resulteert in een Profiel Moreel Auteurschap. De rapportage van dit profiel geeft je voorzetten om verdiepend te reflecteren op de wijze waarop je in het algemeen kwesties moreel aanpakt en hoe de aspecten van de 6 dimensies van Moreel Auteurschap in je praktische werk spelen.

 

 

Terug